FAQ – ofte stillede spørgsmål om nybyggeri
Hos Lind & Risør får vi rigtig mange gode spørgsmål om det at bygge nyt hus – både i almindelighed og i forbindelse med at bygge hus med Lind & Risør. Spørgsmålene spænder vidt og bredt om alt fra grundforhold, lokalplaner, juridiske retningslinjer, begreber og meget mere.
En del af disse spørgsmål har vi nu samlet i denne FAQ – hvor du har mulighed for at se om vi allerede har svaret på det du måske er i tvivl om.
Nedenfor finder du FAQ for henholdsvis byggegrunde/villaer samt rækkehuse/ejerlejligheder.
Du er naturligvis altid meget velkommen til at kontakte os, hvis du har et spørgsmål som vi ikke har givet svaret på her. Vores bygge- og boligrådgivere er klar til at hjælpe dig.
FAQ – byggegrunde og villaer
Hvordan finder jeg den rigtige byggegrund?
Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed…
Drømmehuset kan ofte bygges på en helt ny-udstykket grund, men vil man fx gerne bo tæt på København, eller drømmer man om et ældre villakvarter med eksisterende lokalmiljø, variation i arkitektur og gamle charmerende haver, er der også muligheder her.
For at hjælpe dig bedst muligt på vej få du her 10 gode råd til at finde den helt rigtige byggegrund:
1. Kig ikke kun på byggegrunde, kig også på huse som er i så dårlig stand at det evt. kan rives ned og give plads til et nyt.
2. Undersøg om der er indlagt stikledninger til kloak og vand.
3. Undersøg om området er særligt udsat ved skybrud og lign. og tjek om kommunen stiller krav til evt. faskine osv. til afvanding – den skal der også være plads til.
4. Læs kommunens lokalplan for området. Der kan være bestemmelser som umuliggør byggeriet af jeres drømmehus.
5. Find ud af hvad der betyder mest for jer. Grundens størrelse? Beliggenhed? Adgangsforhold? Afstand til familie og venner?
6. Vær realistisk i forhold til hvor stort et hus familien har behov for og vær sikker på om det kan være på grunden. Der er både bebyggelsesprocenter og byggelinjer der skal overholdes.
7. HUSK at evt. carport og udhus også tæller med i m². Så der skal være lidt ”plads til overs” når husets størrelse er på plads.
8. Besøg gerne grunden på forskellige tidspunkter af dagen i forhold til både evt. forstyrrende trafik og solens placering rundt om huset. Besøg også gerne grunden både på hverdage og i weekenden.
9. Få foretaget en jordbundsundersøgelse INDEN i køber grunden. Denne afdækker både evt. forurening og om grundens bæreevne er tilstrækkelig. Får I ikke foretaget en jordbundsundersøgelse, risikerer I ekstra udgifter på flere hundrede tusinde kroner til fundering.
10. Få ALTID en advokat ind over grundkøbet. Hvis man har købt en grund uden en advokat, så er der ikke andre end én selv til at tage regningen, hvis den er forurenet eller har dårlig bæreevne.
Kan jeg reservere en byggegrund?
Ja, du kan sagtens reservere en byggegrund. Vi tilbyder at du kan reservere en grund i op til 8 dage således at du har mulighed for at komme ind til et uforpligtende byggemøde hvor vi kigger på dine boligdrømme, tidshorisont og den samlede økonomi. Herefter er det muligt at fortsætte reservationen i en rimelig tid, så du har mulighed for at få en afklaring fra banken og er klar til at tage en endelig beslutning.
Hvornår skal jeg betale for byggegrunden?
Der stilles bankgaranti for købesummen af byggegrunden ved indgåelse af kontrakt. Selve betalingen sker først den dag skødet er endeligt. Danske Bank tilbyder finansiering af byggegrund købt af Lind & Risør til 0% i rente i hele byggeperioden. Du kan altid få yderligere oplysninger om dette ved henvendelse til en af vores byggerådgivere.
Hvor lang er garantien på mit nye hus?
Alle tekniske installationer er omfattet af de garantier/reklamationsretter, som følger fra leverandøren. F.eks. er der 2 års reklamationsret på hårde hvidevarer. Dit nye hus er også omfattet af en lovpligtig byggeskadeforsikring, som dækker i 10 år fra husets færdiggørelse. Forsikringen er tegnet og betalt af Lind & Risør, og er inkl. i huskøbet. Denne sikrer jer mod alvorlige fejl og mangler i byggeriet, hvis Lind & Risør skulle ophøre som firma inden for de 10 år forsikringen løber. Lind & Risør udfører 1- og 5 års gennemgang af jeres hus, hvor eventuelle fejl og mangler udbedres – såfremt der ikke er tale om alm. brugs slid.
Husk at du selv skal tegne en husforsikring, der dækker fra den dag du overtager huset. Byggeskadeforsikringen og Lind & Risørs byggeansvar dækker ikke forhold, som en husforsikring skal dække – f.eks. brand, stormskader m.m.
Selv om der er minimal vedligeholdelse på et helt nyt hus, så husk, at du selv har vedligeholdelsespligten for huset, fra den dag du overtager det. Lind & Risør dækker ikke skader/forhold, der skyldes købers manglende vedligeholdelse.
Kan jeg selv vælge materialer i mit nye hus?
Ja, materialevalget laves individuelt på jeres nye hus. Dette sker på et materialevalgsmøde hos Lind & Risør, hvor I sammen med vores materialevalgskonsulent gennemgår hele husets materialer både udvendigt og indvendigt.
Hvad gør jeg hvis huset ikke er færdigt til tiden?
Skulle vi – mod alle forventninger – ikke være færdige med dit nye hus på den aftalte dato er du berettiget til at få dagbod udbetalt. Dette beløb er fastsat fra starten og udbetales frem til huset er færdigt og overdrages til dig.
Hvad betyder forbehold?
Forbehold betyder egentlig bare at du tager forbehold for at kunne trække dig fra handlen uden omkostninger – typisk i en på forhånd aftalt periode. Hos Lind & Risør har vi altid bankforbehold (godkendelse af banken) og advokatforbehold (godkendelse af eventuel advokat). Herudover kan der være mulighed for andre forbehold som f.eks. forbehold for salg af egen ejendom (forbehold for at du kan få solgt din nuværende bolig). Forbehold udover bank- og advokatforbehold aftales individuelt og tilbydes ikke altid.
Hvad betyder bankgaranti?
En bankgaranti betyder at din bank stiller en betalingsgaranti overfor Lind & Risør på den aftalte købesum. Bankgarantien er vores sikkerhed for at få pengene når handlen er endelig og I har fået overdraget jeres byggegrund.
Bankgarantien aftales mellem jer og jeres bank og eventuelle omkostninger til denne afholdes af jer.
Kan jeg fortryde et køb af byggegrund?
Alle grundkøb er normalt omfattet af både bankforbehold og advokatforbehold som aftales individuelt for en periode. I denne periode er det helt omkostningsfrit at annullere købet. Efter fortrydelsesretten og/eller eventuelle forbehold er udløbet, kan købet ikke fortrydes, men man er naturligvis velkommen til at sælge grunden videre til en anden.
Skal jeg – ved køb af byggegrund – bygge hus med Lind & Risør?
Ja, på alle Lind & Risør grunde stilles der krav om at byggeentreprisen også udføres af Lind & Risør. Byggeriet skal være med opstart senest 12 måneder efter underskrift. Dette er for at sikre at hele boligkvarteret bliver færdigbygget i ordentlig tid, ikke mindst for at tilgodese, at dem som allerede er flyttet ind i boligkvarteret, ikke skal leve i byggeri længere end nødvendigt, men også for at sikre, at vi kan færdiggøre vejanlæg og fællesarealer indenfor rimelig tid. Hvis du sælger byggegrunden videre til 3. part er der stadig krav om at 3. part skal opføre et Lind & Risør hus på grunden.
Kommer der andre udgifter til byggegrund?
I tillæg til grundprisen kommer vores ”Tryghedspakke” som inkluderer fastpris på byggetilladelse, ekstrafundering, bortkørsel af jord, jordbundsundersøgelse/miljø, landinspektør og tilslutningsafgifter. Omkostningen for ”Tryghedspakken” varierer fra boligkvarter til boligkvarter. Beløbet fremgår altid af købsaftalen og oplyses ligeledes ved henvendelse.
Hvordan køber jeg en byggegrund?
Ønsker du at købe en byggegrund skal du kontakte en af vores byggerådgivere. Byggerådgiveren reserverer gerne grunden til dig, og herefter bliver du inviteret ind til et møde for at klarlægge dine boligdrømme og ønsker til dit nye Lind & Risør hus. Dette gør vi for at sikre at byggegrunden lever op til forventningerne og passer til det hus du gerne vil bygge.
Hvad betyder ekstrafundering på byggegrunden?
Ekstrafundering dækker over den støbning der kommer udover det som er indeholdt i byggekontrakten. Typisk støbes fundament i en dybde på xx cm. men i visse tilfælde kan jordbundens forhold betyde at der skal støbes endnu længere ned – f.eks. ved blød jordbund, sandbund eller vandholdig jord tæt på mose osv.
Du får altid et overblik over de forventede omkostninger til ekstrafundering, beregnet ud fra de jordbundsprøver der bliver foretaget. Dette er ikke en fastpris, men et overslag på de ekstraudgifter der kan forventes.
Når du køber en byggegrund af Lind & Risør er ekstrafundering ALTID indeholdt i købskontrakten for byggegrunden. Vi kalder det en ”Tryghedspakke”. Den dækker byggetilladelse, ekstrafundering, bortkørsel af jord, jordbundsundersøgelse, miljøscreening, landinspektør og tilslutningsafgifter. Kort sagt; din garanti for at der ikke kommer ekstra uforudsete udgifter vedr. byggegrunden.
Hvad betyder miljøscreening?
Miljøscreening foretages på alle byggegrunde og skal kortlægge om jorden på grunden er forurenet. Miljøscreeningen er obligatorisk for alle byggerier og foretages som regel i forbindelse med de jordbundsprøver der alligevel skal foretages. Begge dele er noget vi ALTID anbefaler der foretages INDEN man køber en byggegrund. Har du en byggegrund inden disse prøver er foretaget, er der kun én til at betale regningen, for en eventuel oprensning af jord osv. – og det er dig.
Stil derfor altid krav om jordbundsprøver og miljøscreening INDEN du underskriver en købsaftale på drømmegrunden.
Når du køber en byggegrund af Lind & Risør er miljøscreening ALTID indeholdt i købskontrakten for byggegrunden. Vi kalder det en ”Tryghedspakke”. Den dækker byggetilladelse, ekstrafundering, bortkørsel af jord, jordbundsundersøgelse, miljøscreening, landinspektør og tilslutningsafgifter. Kort sagt; din garanti for at der ikke kommer ekstra uforudsete udgifter vedr. byggegrunden.
Hvorfor skal jeg bruge en landinspektør?
En landinspektør afsætter skelpæle og måler grunden præcist op i forhold til naboskel osv. Det er din garanti for at alle skelgrænser overholdes osv. I tilfælde af at f.eks. en eksisterende hæk er plantet forkert, vil landinspektøren gøre opmærksom på dette og sikre at huset ikke placeres ulovligt. Det er lovpligtigt at bruge en landinspektør, men man kan sagtens indhente flere tilbud fra forskellige landinspektører hvis det ønskes.
Når du køber en byggegrund af Lind & Risør er landinspektør ALTID indeholdt i købskontrakten for byggegrunden. Vi kalder det en ”Tryghedspakke”. Den dækker byggetilladelse, ekstrafundering, bortkørsel af jord, jordbundsundersøgelse, miljøscreening, landinspektør og tilslutningsafgifter. Kort sagt; din garanti for at der ikke kommer ekstra uforudsete udgifter vedr. byggegrunden.
Kan jeg fortryde mit køb af et nyt hus?
Alle huskøb er omfattet af en lovpligtig fortrydelsesret, som løber i 6 hverdage efter købsaftalen er underskrevet af begge parter. Normalt koster det 1% af købesummen, hvis man benytter sin fortrydelsesret. Da Lind & Risør er professionel (ikke forbruger) så er det gratis at benytte sin lovpligtige fortrydelsesret hos Lind & Risør. Foruden den lovpligtige fortrydelsesret, så er der normalt også et bankforbehold og et advokatforbehold i købsaftalen. Hvis din bank eller advokat ikke kan godkende købet af din Lind & Risør bolig, så kan de også annullere købet omkostningsfrit. Efter fortrydelsesretten og evt. bank-/advokat- forbeholdet er udløbet, så er handlen endelig og købet kan ikke fortrydes.
Hvad koster det at bygge hus?
Prisen for at bygge nyt hus varierer alt efter om du ønsker at tegne huset fra et blank stykke papir, husets størrelse, arkitektur, materialevalg og tilvalg som f.eks. carport eller overdækket terrasse. Du kan med fordel se efter priser på byggeeksempler på byggefirmaets hjemmeside og bruge dem som udgangspunkt. Tag byggeprisen og divider med antallet af m². Så har du en m² pris du kan forholde dig til i forhold til størrelsen på dit eget drømmehus.
Hvad er ejerudgift?
Ejerudgifter er de udgifter, der kan beregnes ved boligkøbet. Det er f.eks. ejendomsskat og grundskyld samt udgifter til en grundejerforening, husforsikring, fællesarealer, renovation/skraldeordning, antenneforening og rottebekæmpelse.
Hvad dækker ejerudgifter?
Ejerudgifter dækker de omkostninger som ejendommen har til f.eks. ejendomsskat og grundskyld samt udgifter til en grundejerforening, husforsikring, fællesarealer, renovation/skraldeordning og rottebekæmpelse. Ejerudgifter inkluderer altså ikke dine eventuelle boliglån og forbrug af el, vand og varme.
Hvad er en murermestervilla?
En murermestervilla er betegnelsen for et hus i 1 ½ plan som blev bygget primært i perioden 1915 til 1950 – typisk bygget som bolig for familier, der tilhørte middelklassen.
Karakteristika for en murermestervilla er et solidt opført hus med periodens traditionelle håndværksmæssige metoder og typisk præget af røde teglsten og med tegltag og forskellige facadedetaljer. De oprindelige murermestervillaer blev også opført med tagløsning med halv-valm i gavlene. Vinduer og døre er som regel placeret i symmetrisk orden, og facaden er fantasifuld med forskellige murværksdetaljer og former, som for eksempel en stor karnap eller en markant entrédør der f.eks. var indrammet med specielt murværk. En murermestervilla kan også opføres som nyt hus i dag, med omtanke for alle byggestilens særpræg og i materialer som sørger for at huset passer fint ind i et ældre eksisterende boligkvarter.
Hvad er et rækkehus?
Et rækkehus er et hus som er sammenbygget med naboens hus på den ene eller begge sider – enten med murværk eller med en carport mellem husene. Rækkehuse opføres typisk i et eller 2 etager, men kan også opføres i flere etager. 2 plans rækkehuse er oftest kendetegnet ved at have opholdsrum som køkken og stue i stueetagen og den mere private del af boligen – soveværelse og børneværelser på 1. salen. Fælles for alle rækkehuse er at de som regel har en rimelig overskuelig have da grundstørrelser typisk ligger omkring 250-350 m² inkl. husets størrelse og eventuelt parkeringsareal. Et rækkehus er for mange et trygt valg fordi der er kort afstand til naboerne og man naturligt kommer hinanden mere ved end i et traditionelt hus.
Hvad er fordelene ved et færdighus? (Færdigbygget hus)
Den helt store fordel ved at købe et såkaldt færdighus – altså et hus som er opført af byggefirmaet med henblik på salg når det er færdigt er at man får et helt nybygget hus – som ingen har boet i før – men uden at skulle træffe en masse svære beslutninger og uden den ventetid et nybyggeri normalt tager. Så er man på udkig efter et nybygget hus, hvor man egentlig bare skal bakke flyttebilen ind i indkørslen, så er et færdighus et godt valg.
Hvor lang tid tager det at bygge et hus?
Ethvert nybyggeri er forskelligt og byggetiden kan derfor variere fra 6-9 måneder og op til 1 eller 1½ år alt efter størrelse og byggeriets udformning. Derudover har kommunens byggesagsbehandling også en stor indflydelse på hvor lang tid der går før byggeriet er færdigt. Har valgt at bygge i flere plan, med kælder, forskudt byggeri eller på en grund tæt på sø eller lign. må man forvente en væsentlig længere byggetid end hvis man opfører et mere traditionelt byggeri. Og sidst men ikke mindst har det også en betydning hvilken årstid byggeriet påbegyndes. Især husets fundament er afhængig af gode vejrforhold for at undgå eventuelle forsinkelser.
Når du får et byggebudget fra byggefirmaet, skal byggetiden også fremgå.
FAQ – rækkehuse og ejerlejligheder
Hvordan reserverer og køber jeg et rækkehus?
Du skal kontakte en af vores boligrådgivere, som efter nærmere aftale gerne reserverer et rækkehus til dig. I forlængelse af reservationen udarbejder boligrådgiveren en købsaftale med salgsopstilling til dig, som du med fordel straks kan videresende til din bank. Samtidig får du adgang til alle husets og projektet dokumenter via Mit Lind & Risør. Her kan du tilgå en masse tekniske tegninger af huset og området, byggetilladelse, lokalplan, grundejerforeningsoplysninger m.m.
Herefter aftaler du enten et personligt møde, hvor alle detaljer vedr. købet gennemgås og købsaftalen underskrives, eller købsaftalen kan underskrives elektronisk med Mit-ID. Købsaftalen er naturligvis altid omfattet af bank- og advokat- forbehold.
Når købsaftalen er endelig, fortrydelsesret er udløbet og når din bank og evt. advokat har godkendt købsaftalen, skal udbetaling på kr. 100.000,- indbetales på en spærret deponeringskonto. Ca. 3 uger herefter skal din bank stille en bankgaranti for resten af købesummen. Bankgarantien afløses først af kontant indbetaling på overtagelsesdagen.
Hvornår betaler jeg for mit rækkehus?
I forbindelse med underskrivelse af købsaftalen indbetales kr. 100.000,- på spærret deponeringskonto, når købsaftalen er endeligt godkendt og bank-/advokat- forbehold er afklaret. Resten af købesummen stilles som bankgaranti, og denne afløses af kontant betaling på overtagelsesdagen. Bortset fra udbetalingen på kr. 100.000, så betaler du altså først for dit nye rækkehus, når du får nøglerne i hånden.
Hvor lang er garantien på mit rækkehus?
Alle tekniske installationer er omfattet af de garantier/reklamationsretter, som følger fra leverandøren. F.eks. er der 2 års reklamationsret på hårde hvidevarer. Dit nye rækkehus er også omfattet af en lovpligtig byggeskadeforsikring, som dækker i 10 år fra husets færdiggørelse. Forsikringen er tegnet og betalt af Lind & Risør, og er inkl. i huskøbet. Denne sikrer jer mod alvorlige fejl og mangler i byggeriet, hvis Lind & Risør skulle ophøre som firma inden for de 10 år forsikringen løber. Lind & Risør udfører 1- og 5 års gennemgang af jeres rækkehus, hvor eventuelle fejl og mangler udbedres – såfremt der ikke er tale om alm. brugs slid.
Husk at du selv skal tegne en husforsikring, der dækker fra den dag du overtager huset. Byggeskadeforsikringen og Lind & Risørs byggeansvar dækker ikke forhold, som en husforsikring skal dække – f.eks. brand, stormskader m.m.
Selv om der er minimal vedligeholdelse på et helt nyt hus, så husk, at du selv har vedligeholdelsespligten for huset og haven, fra den dag du overtager det. Lind & Risør dækker ikke skader/forhold, der skyldes købers manglende vedligeholdelse.
Kan jeg selv vælge materialer i mit rækkehus?
Det er ikke muligt at lave individuelt materialevalg i vores rækkehuse. Husene opføres med et materialevalg af høj kvalitet og kan ikke ændres.
Skal jeg være medlem af en grundejerforening?
Ja, dit nye rækkehus vil være omfattet af en grundejerforening og medlemskab af denne er obligatorisk. Grundejerforeningen stiftes normalt undervejs i byggeriet.
Budget for de forventede udgifter til medlemskab af grundejerforeningen, oplyses og vedtages på den stiftende generalforsamling. Lind & Risør indkalder til, deltager i, og sørger for, den stiftende generalforsamling, hvor der bliver valgt bestyrelse og foreningen går i drift.
Kan jeg fortryde mit køb af et nyt rækkehus?
Alle huskøb er omfattet af en lovpligtig fortrydelsesret, som løber i 6 hverdage efter købsaftalen er underskrevet af begge parter. Normalt koster det 1% af købesummen, hvis man benytter sin fortrydelsesret. Da Lind & Risør er professionel (ikke forbruger) så er det gratis at benytte sin lovpligtige fortrydelsesret hos Lind & Risør. Foruden den lovpligtige fortrydelsesret, så er der også et bankforbehold og et advokatforbehold i købsaftalen. Hvis din bank eller advokat ikke kan godkende købet af din Lind & Risør bolig, så kan de også annullere købet omkostningsfrit. Efter fortrydelsesretten og bank-/advokat- forbeholdet er udløbet, så er handlen endelig og købet kan ikke fortrydes.
Hvad gør jeg hvis rækkehuset ikke er færdigt til tiden?
Skulle vi – mod alle forventninger – ikke være færdige med dit nye rækkehus på den aftalte dato er du berettiget til at få dagbod udbetalt. Dette beløb er fastsat fra starten og udbetales frem til huset er færdigt og overdrages til dig.
Hvad betyder forbehold?
Forbehold betyder egentlig bare, at du tager forbehold for at kunne trække dig fra handlen uden omkostninger – typisk i en på forhånd aftalt periode. Hos Lind & Risør har vi altid bankforbehold (godkendelse af banken) og advokatforbehold (godkendelse af eventuel advokat). Herudover kan der være mulighed for andre forbehold som f.eks. forbehold for salg af egen ejendom (forbehold for at du kan få solgt din nuværende bolig). Forbehold udover bank- og advokatforbehold aftales individuelt/for hvert projekt, og tilbydes ikke altid.
Hvad betyder bankgaranti?
En bankgaranti betyder at din bank stiller en betalingsgaranti overfor Lind & Risør på den aftalte købesum. Bankgarantien er vores sikkerhed for, at få pengene når vi skal overdrage det nye rækkehus til jer.
Bankgarantien aftales mellem jer og jeres bank og eventuelle omkostninger til denne afholdes af jer. Husk at spørge jeres bank om garantiomkostninger, da disse kan svinge meget fra bank til bank.
Hvem sørger for vedligeholdelse af fællesarealer?
Lind & Risør anlægger alle fællesarealer og passer dem så længe byggeriet er under opførelse. Når grundejerforeningen er aktiv, vil denne gradvist overtage vedligeholdelsen og pasningen af fællesarealer. Dette er medregnet i budgettet for grundejerforeningen, som vedtages på den stiftende generalforsamling.
Hvad er forskellen på rækkehus og gårdhavehus?
Forskellen på de to boligtyper er typisk at gårdhavehuset har et knæk i facaden. Det kan f.eks være L-formede huse, og når disse bygges sammen, så danner det en naturlig gårdhave på den ene side af huset. Men et gårdhavehus er også et rækkehus, så gårdhavehus er mere en benævnelse end en bestemt hustype, da der findes mange varianter af gårdhavehuse, hvilket også gælder rækkehuse. Rækkehusene har ofte eventuelt vognport mellem husene, mens gårdhavehusene typisk har fritliggende carport foran huset.
Hvad er brutto og nettoareal?
Bruttoareal er er boligens BBR-areal. BBR-arealet er, efter bygningsreglementets gældende regler, baseret på husets udvendige mål. Alle ind- og udvendige vægge/mure er således inkluderet i BBR-arealet.
Rækkehuse og ejerlejligheder har ikke noget officielt nettoareal. Vi skriver dog altid nettoarealet for de enkelte rum på vores tegninger. Disse nettoarealer er opmålt indendørs fra væg til væg og tager ikke højde for indsat inventar såsom skabe, køkkenelementer, baderumsinventar, brusenichevinger, indvendige trapper m.v. Nettoarealet er således ikke et ”gulvareal” da skabe mm. er en del af rummets nettoareal. Gulvareal i vinduesfalse ved terrassedøre og vinduer til gulv indgår i nettoarealet.